Krátká zpráva ze školní jídelny a jedno ochutnané jídlo.
Chtěla bych se s vámi podělit o dojem ze školní jídelny a ochutnávku jídla.
Dne 22. 10. 2018 v pondělí jsem si vyzvedla jídlo (za mou nemocnou dceru) v nově zrekonstruované školní jídelně, byla jsem tam cca ve 13.30, bylo tam docela málo dětí, tak jsem využila příležitost a rozhlédla se po jídelně, vypadá moc pěkně, moderně a funkčně, děti už používají tácy, to je určitě fajn a čeho jsem si rozhodně všimla byla ta skutečnost, že i poté, co se do jídelny doslova přiřítily starší ročníky, byl velmi malý hluk. Jídelnu se zřejmě opravdu podařilo odhlučnit (to byl i jeden ze záměrů).
Ještě přidám krátké zhodnocení jídla:
K obědu byla polévka z krabích tyčinek a kuřecí stehenní plátek se šťouchanými brambory a zeleninová obloha (byla to čerstvá zelenina). Požádala jsem vedoucí školní jídelny paní Vančurovou o poslání ingrediencí. Moje subjektivní zhodnocení je to, že polévka mě mile překvapila, mně chutnala, skládala se z krabích tyčinek, zeleniny, cibule, smetany a mouky na zahuštění (byla bílá zahuštěná, chápu, že některé děti to odrazuje, je to asi o tom, zkusit ochutnat, já si do ní doma přidala jen čerstvou petrželku). Kuřecí stehenní plátek se šťouchanými brambory byl měkký a šťavnatý, na můj dotaz – info od p. vedoucí byl pečený v konvektomatu s kořenící směsí na kuřecí maso a s máslem, šťouchané brambory byly s cibulkou ( ty jsem si doma trochu přimastila) ale jinak dobré (asi rozumná varianta na lepší zpracování brambor, na které si děti v jídelně často stěžují). K tomu byla ještě nakrájená čerstvá zelenina (paprika a okurka). Každé dítě si ještě mělo vzít z pultu kelímek se sladkým krémem (myslím Monte).
Já subjektivně hodnotím toto jídla jako velmi dobré.
Ještě jsem se dotázala paní Vančurové, zda používají čerstvé bylinky, odpověděla, takto: Bylinky používáme do polévek libeček(sušený), petrželka, pažitka(mražené) a dále když vyžaduje receptura tak tymián, šalvěj(tu mám většinou ze zahrádky), kopr… (od zelináře čerstvé). Ze sušených bylinek nejvíce provensálské, majoránku…